Arrel de la web > Partit > L ’Institut Triangle de Mar Blava celebrà la seva jornada anual a (...)

L ’Institut Triangle de Mar Blava celebrà la seva jornada anual a Maó.

diumenge 27 de maig de 2012

L ’Institut Triangle de Mar Blava és una institució vinculada a la Fundació Nous Horitzons de Catalunya i que agrupa a col·lectius i persones d’arreu del Països Catalans que té cinc anys de vida. Formen part, per tant , de l ’Institut a part dels membres de la Fundació Nous Horitzons, companys i companyes de la Catalunya Nord, de l’Alguer, del País Valencià, d’Andorra i lògicament de les Illes Balears. Figuren com a membres fundadors el menorquí Joan López Casasnovas, el mallorquí Miquel Àngel Llauger i l’eivissenc Josep Ramon Balanzat. Des de la constitució de l’Ateneu Pere Mascaró el setembre del 2010, aquest s’incorporà activament a l’Institut.

L ‘Institut Triangle de Mar Blava pretén ésser un col·lectiu viu d’àmbit del països catalans que es dedica al coneixement mutu de la realitat d’aquests territoris, a la reflexió i el debat sobre problemàtiques comunes i a la defensa del patrimoni lingüístic i cultural que ens agermana i tot això, cal dir-ho, des de col·lectius i persones que se senten identificades amb els postulats polítics de l’esquerra verda i sobiranista.

El passat dissabte, 26 de maig, l ’Institut Triangle de Mar Blava feu la seva jornada anual a la Biblioteca Pública de Maó amb el suggerent títol de “Construint alternatives. Respostes a les polítiques conservadores”.

La presentació de la jornada anà a càrrec de Jaume Bosch, President de la Fundació Nous Horitzons i diputat al Parlament Català per Iniciativa per Catalunya Verds i de jo mateix, en qualitat de President de l’Ateneu Pere Mascaró.

La primera taula rodona abordà el tema de les alternatives a la construcció europea conservadora i fou moderada per Josep Maria Foguet, membre de l’Ateneu a Menorca i intervingueren el mallorquí Xavier Bacigalupe, ex subdirector del Centre Balears Europa, l’alguerès Carlo Sechi, Conseller regional de Sardenya per Sinistra Ecologia i Libertà i el català Raül Romeva, vicepresident del grup Verd/Ale al Parlament Europeu.

Tots ells insistiren amb la necessitat d’avançar cap una Europa Federal com a millor fórmula de superar les greus dificultats que pateix la Unió Europea actualment. La segona taula rodona contà amb el menorquí Mateu Martínez, ex Conseller de Cultura del Consell de Menorca, com a moderador que inicià el debat amb la lectura d’un paràgraf del discurs d’investidura del President Bauzá que deixava ben palès la distància entre aquelles paraules i les realitats que estem patint, tant sols un any després.

Intervingué en primer lloc en Pere Manzanares de Perpinyà, que exposà la difícil situació de la cultura catalana a la Catalunya Nord, malgrat els avenços que s’estan produint i apostà clarament per una esquerra verda i sobiranista renovada i imbricada profundament amb la ciutadania com instrument pels canvis necessaris. La regidora per Compromís a l’ Ajuntament de València, Pilar Soriano descriví amb prou cruesa la greu crisi que pateixen els valencians que qualificà d’econòmica, ecològica i política i defensà amb entusiasme la necessitat d’un canvi polític al País Valencià.

L’escriptor i professor emèrit de l ’Institut de Teatre de Barcelona, Jordi Coca, ens parlà d’allò que anomenà acumulació de despropòsits dels segle XX i la necessària catarsi col·lectiva per sortir de l’actual situació. I finalment el ciutadellenc i membre del Ateneu Pera Mascaró Joan Francesc López Casasnovas, en una brillant intervenció que properament publicarem a la pàgina WEB de l’Ateneu, parlà de les nefastes polítiques de l’ actual Govern Balear tant des de la vessant mediambiental com social i especialment sanitària com cultural. Expressà la satisfacció per l’ insignificant número de pares i mares que s’han manifestat per què els seus fills rebin l’ensenyament en castellà. Malgrat la gravetat de la situació que patim acabà amb un crit a l’esperança. Les alternatives a les polítiques de retalls estan al nostre abast i hem de construir-les. Ens cal una estratègia unitària de les esquerres.

Els membres de la Junta Directiva de l ’Institut aprofitaren l’avinentesa per fer una reunió ordinària de la qual en sortiren importants acords, tots ells destinats a donar un impuls a la consolidació de l’Institut. S’aprova posar en marxa una pàgina WEB que conti amb informacions, debats i aportacions de tots els territoris de parla catalana. Així mateix se decidí iniciar un procés per convertir l’actual Institut d’una entitat depenent de Nous Horitzons amb un federació de fundacions i entitats com el propi Ateneu Pere Mascaró o la fundació que estan posant en marxa al País Valencià. També s’organitzà la participació d’una important delegació de l ’Institut a la Universitat d’estiu de Prada. La reunió va concloure adoptant compromisos per anar preparant la propera jornada del 2013.

Miquel Rosselló. President de l’Ateneu Pere Mascaró

Respondre a aquest article