Arrel de la web > Informa’t! > Notícies > Pagar per fer turisme

Pagar per fer turisme

dilluns 21 de setembre de 2015

Als detractors de l’ecotaxa o impost turístic els ha anat molt bé la polèmica d’aquests dies sobre la possibilitat (o l’obligació, per llei) que els residents que facin turisme d’interior també l’hagin de pagar. Enlloc de lamentar-se, i carregar-se de raó, dient allò de «nosaltres ja ho havíem dit, que era un desastre», el que hauria de fer el lobby, enlloc de menysprear les propostes i projectes del Govern dels Acords pel Canvi, és moure la seva influència a Madrid, davant el Ministre Soria que ens menysprea igual que ells, o davant la Ministra de Foment, perquè efectivament es pugui cobrar a ports i aeroports i no ens haguem de trobar amb aquestes tessitures.

Si Aznar va bloquejar al Constitucional l’anterior ecotaxa, ara el govern del PP (mentre les coses no canviïn a l’administració central) se’n riu directament de nosaltres, ja que la privatització d’AENA decretada per Rajoy permet que actors privats inflin les seves butxaques amb aeroports com els nostres, que generen centenars de milions de beneficis, però a nosaltres no ens deixen cobrar una taxa en aquests mateixos aeroports, ni veiem ni un euro de les altres taxes que s’hi cobren.

I sí, el turisme implica impactes, tant de la gent que ve d’altres països o comunitats, com de qui es mou dins les Illes. I els impactes, sobretot els ambientals, però també els patrimonials, i la necessitat d’innovació per regenerar-nos, haurien d’anar acompanyats de responsabilitat. I la responsabilitat, d’un impost. I no passa res si per anar a Menorca o a Cala Ratjada a un hotel o un apartament turístic un cap de setmana, o una setmana, hem de pagar un euro més per dia, sobretot si el nou Govern, com ja va anunciar el vicepresident Barceló, pensa fomentar el turisme d’interior, entre Illes, i alhora treballa per una tarifa plana per als vols interinsulars, cosa que mai no havia fet cap altre executiu, ni molt menys del PP. Perquè això, ben segur, compensarà cada euro que haguem d’assumir com a turistes.

Idò això: si volem turisme responsable, començant per nosaltres mateixos, toca assumir responsabilitats. I evidentment, en el tema dels impactes, els turistes tenen una petita part de responsabilitat, i aviat la començaran a assumir. Però els que en treuen més profit, del turisme, també tenen la seva, proporcionalment molt major, i qualque dia n’haurem de començar a parlar.

Publicat a ELPERISCOPI.