Arrel de la web > Informa’t! > Notícies > INICIATIVAVERDS denúncia les terribles conseqüències de la Reforma Laboral i (...)

1 vot

INICIATIVAVERDS denúncia les terribles conseqüències de la Reforma Laboral i es suma a la manifestació de diumenge

dijous 16 de febrer de 2012

INICIATIVAVERDS ANALITZA LES CONSEQÜÈNCIES PER A BALEARS DEL Reial Decret – llei 3/2012, de 10 de febrer DE REFORMA LABORAL

Per a IniciativaVerds, en coincidència amb el que ja han manifestat diferents col·lectius socials i sindicals, les conseqüències generals de la Reforma Laboral plantejada pel Govern de Mariano Rajoy són:

- Més atur: s’abarateix, facilita i es mantén la subvenció per acomiadament, i es facilita el desemantetllament del sector públic.

- Més desigualtats: es redueixen els salaris.

- Més dualització social i laboral: es mantén la temporalitat i s’augmenta la precarietat, amb un nou contracte teòricament fixo, però amb període de prova d’un any: és a dir, un contracte d’un any sense justificació.

- Menys democràcia: fent insignificant l’acció sindical, la representació dels treballadors/res, al si de les empreses.

- Més poder als poderosos: modificant les normes de la Negociació Col·lectiva a favor dels empresaris.

Una reforma que per la seva brutalitat, ja ha estat qüestionada per la seva inconstitucionalitat en allò que respecta al període de prova d’un any del mal anomenat “contracte indefinit”, la retroactivitat de les indemnitzacions (de 45 a 33 dies amb el topall de 24 mesos) i l’arbitratge obligatori.

Repercussions específiques a les Illes Balears

El 2010 vàrem criticar la reforma del govern Zapatero per dues qüestions: fomentava l’acomiadament per damunt de la creació de llocs de treball (com han demostrat les estadístiques posteriorment), i no tenia en compte les especificitats del mercat laboral de les Illes Balears, altament depenent del sector serveis.

En aquest cas, el Reial Decret-Llei 3/2012 va encara més enllà, ja que a les conseqüències generals esmentades abans sobre els drets de treballadores i treballadors, l’estructura del mercat de treball i les relacions laborals a la nostra Comunitat es veuran afectades de la següent manera:

1. L’extensió del contracte amb períodes de prova de fins a un any, serà el més emprat per el sector turístic:

La immensa majoria d’empreses de les Illes Balears tenen menys de 50 persones de plantilla. Això farà que cada vegada hi hagi menys persones Fixes Discontínues, que era la figura més “digna” dins el panorama de temporalitat i precarietat de la indústria turística balear.

2. L’acomiadament objectiu (20 dies per anys i tope de 12 mensualitats) tindrà conseqüències desastroses:

De fet seran els tour-operadors (TTOO) qui marcaran si hi ha causa d’acomiadament barat. Són ells els que fixen el preus dels paquets turístics als hotelers. De fet per al 2012 han baixat, així que es podrà acomiadar a tothom que faci feina als hotels que han contractar per davall del preu de l’any anterior.

3. La prorroga de la aplicació del conveni col·lectiu únicament per dos anys d’ençà que es denuncia, afectarà greument a la negociació col·lectiva de Balears:

Hi ha sectors particularment precaris i atomitzats en micro-empreses que tenen molt complicada la seva organització sindical. A tall de exemple el Conveni Col·lectiu de Comerç de Balears fa més d’un any que s’intenta negociar sense èxit. Si a la Reforma laboral unim la liberalització d’horaris comercials, el sector del comerç esdevindrà un dels (encara) més precaris per fer-hi feina.

4. La supressió de l’autorització administrativa per els EROs és una pèrdua de competència autonòmica que pot agreujar la deslocalització de les empreses insulars:

Hi ha exemples molt recents d’això, com és el cas d’El Caserío, on sense la intervenció de la Conselleria de Treball, en aquests moments la xifra d’atur a Menorca seria molt més alta perquè l’empresa hagués tancat sense remei.

També empreses amb seu a Mallorca, com Air-Europa, estan negociant EROs en aquests moments, que amb la reforma podran obviar qualsevol mena d’autorització administrativa de la DG de Treball per tirar endavant.

Per tot això, des d’IniciativaVerds rebutjam aquesta reforma, que en la pràctica és una reforma feta a la mida dels interessos dels grans empresaris, imposada sense diàleg als treballadors/res i els seus representants, i amb greus conseqüències a una realitat com és la de les Illes Balears, on tenim una taxa d’atur històrica que sumada als alts índexs de precarietat i temporalitat, no deixarà d’empitjorar amb aquesta reforma.

La reforma laboral que necessiten la majoria dels ciutadans i ciutadanes de les Illes Balears, i especialment la gent que no té feina, és aquella que genera feina amb drets, estable i digna; no la que posa facilitats per acomiadar encara més gent amb l’excusa de la crisi.

Per això exigim que el Govern Balear, que amb aquesta reforma veu a més a més mancada la seva capacitat d’intervenir sobre nous expedients de regulació amb acomiadaments massius de personal, exigeixi la seva retirada al Govern de Rajoy [1].

Finalment, des d’IniciativaVerds ens sumem a la mobilització convocada pels sindicats per al proper diumenge 19 de febrer, a la qual hi participarem de manera activa i convidam també al conjunt de la ciutadania a sumar-s’hi i dir NO A LA REFORMA LABORAL, SÍ A LA DIGNITAT DE TOTS NOSALTRES!

Notes

[1] És una autèntica vergonya la incompetència de la Directora General de Treball, Juana María Camps, qui a hores d’ara encara no ha rebut els treballadors/res del centre de Spanair a Balears afectats pel tancament de la companyia. Aquesta senyora, entrevistada al programa dels matins d’IB3 ràdio el passat dilluns, alhora que lloava la reforma laboral, admetia en antena el seu desconeixement de les dades tant de l’atur que afecta els joves, com dels EROs que afecten a Balears.

Respondre a aquest article

També et podria interessar: