Arrel de la web > Informa’t! > Notícies > INICIATIVAVERDS denuncia la debacle de les polítiques de cooperació per al (...)

1 vot

INICIATIVAVERDS denuncia la debacle de les polítiques de cooperació per al desenvolupament

dijous 23 de febrer de 2012

Avui matí el coordinador d’INICIATIVAVERDS ha recordat que el mes de setembre de l’any 2000, una cimera mundial de les Nacions Unides va aprovar, amb grans expectatives, la Declaració d’Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni. El primer d’aquests vuit objectius és l’eradicació de la pobresa extrema i de la fam al món; i, en la concreció de l’objectiu, es proposava, per al 2015, reduir a la meitat la quantitat de persones que pateixen fam.

A tan sols tres anys de la data de compliment d’aquests objectius, no s’ha avançat, i per molt que els líders mundials s’emboliquin en declaracions de bones intencions i ratifiquin el seu compromís amb els Objectius del Mil·lenni, de facto s’han abandonat o reduït les polítiques concretes encaminades a fer-los efectius. Pel que fa a l’Estat Espanyol, les ONGDs han denunciat una rebaixa de devers 1.000 milions d’euros l’any passat, i el govern de Rajoy en retallarà 1.000 més per enguany, la qual cosa ens allunya del compromís d’arribar al 0,7% de la renda nacional bàsica d’enguany (2012) destinat a fons de cooperació per al desenvolupament.

Per a IniciativaVerds, la crisi no és excusa per retallar les ajudes al desenvolupament, ja que com ha denunciat Intermon Oxfam, Espanya podria haver arribat al 0,7% en ajuda al desenvolupament si hagués deixat de comprar 21 dels 87 “eurocazas” que va comprar el 20071. De la mateixa manera, l’evasió fiscal (com la que envolta el cas Urdangarín) suposa xifres molt més altes del que es dedica a la cooperació al desenvolupament.

Pel que fa a les Illes Balears, el Govern sembla que pagarà les subvencions aprovades al 2011 amb càrrec al pressupost de 2012, cosa que afectarà directamente la convocatòria de subvencions de cooperació per l’any 2012, que cada cop té més possibilitats de ser eliminada. En el nou pressupost de l’ACIB pel 2012 ens trobam algunes dades sorprenents:

0 euros reals per convocatòries del 2012: Als pressuposts apareixen 4,5 milions per la convocatòria general de cooperació i mig milió de per la convocatòria de sensibilització. Aquestes convocatòries són en realitat les que no s’han pagat el 2011 i han passat a 2012. Així, es confirmaria que no haurà ni un euro per noves convocatòries (les que pertocarien a 2012). Tot i que la directora general de cooperació va anunciar que no seria així a la reunió que va tenir amb les ONGD el passat 18 d’octubre.

Altres retallades:
- Rebaixen de 400.000 euros a 100.000 euros l’aportació al programa de cooperació de la UIB.
- Rebaixen de 75.000 euros a 35.000 euros el programa de comerç just (que són els que quedaven per gastar el 2011).
- Rebaixen de 1.875.000 euros a 950.000 euros la cooperació directa.

El pressupost total de l’agència passa de 7,9 milions a 6,7 milions (però la davallada és més brutal si consideram que hi ha com a mínim 5 milions traspassats del 2011).

El govern del PP a tots els nivells (Govern, Consell i Ajuntaments) està fent recular la cooperació per al desenvolupament a nivells de principis dels anys 90, quan ni tan sols era una política pública. Els retalls en convocatòries i subvencions suposen un dur cop a la feina desinteressada que centenars de persones fan sobre el terreny a països empobrits o en conflicte, una feina que necessita d’un suport institucional compromès, clar i estable.

Finalment, el tancament de l’Espai Solidari a Palma el passat desembre, depenent de la Direcció General de Cooperació i Immigració, obert l’any 2000 fruit d’una reivindicació històrica de les ONGDs i organitzacions de drets humans, és un greu retrocés en termes de suport a la feina de gestió, espai i mitjans de les ONGDs, que ara han d’anar al casal d’associacions d’immigrants, que ja està prou col·lapsat. Per tot això, des d’IniciativaVerds exigim: al govern de l’Estat, que deixi de retallar l’AOD mentre manté un nivell de despesa militar elevada. El retall del 40% del pressupost del Ministeri d’Exteriors que es preveu per a 2012 afectarà sobretot, si no s’hi posa remei, a les ajudes de cooperació.

al govern de l’Estat, que compleixi la sentència del Tribunal suprem del passat mes de gener, i cedeixi a les CCAA la gestió dels fons destinats a “fins socials” de la casella de la declaración de l’IRPF, que en el cas de les Illes Balears suposaria una entrada de 14 milions d’euros que es podrien repartir entre cooperació al desenvolupament i programes d’atenció social a Balears. Al Govern balear, als Consells i els Ajuntaments, que compleixin la Llei 9/2005 de Cooperació al Desenvolupament de la CAIB, que al seu article 40 assenyala que s’hi ha de dedicar el 0,7% annuals dels pressuposts propis a cooperació, i deixin de reduir els programes de lluita contra la pobresa, perquè el desenvolupament és un problema global, i no una responsabilitat dels països del Sud, sinó nostra. Cada euro dedicat a l’ajuda al desenvolupament és també un euro dedicat a la millora de la nostra societat.

1 INTERMÓN OXFAM (2010) “Objetivo Robin Hood. Como podemos evitar que la crisis la paguen los de siempre”.

Descarregau l’arxiu "Objetivo Robin Hood"

També et podria interessar: