Arrel de la web > Informa’t! > Notícies > Es celebra el 25è aniversari de la fundació de Els Verds de Mallorca

1 vot

Es celebra el 25è aniversari de la fundació de Els Verds de Mallorca

dimarts 14 de març de 2017

Els Verds de Mallorca es constituïren dia 25 de novembre de 1991, fruit de la unió de moviments anteriors de lluita antimilitarista i per la conservació del territori. En aquest moment, activistes d’aquests moviments socials trobaren necessari constituir un partit per una major incidència a les polítiques d’aquesta terra, combinant sempre la lluita al carrer i a les institucions.

L’ecologisme polític ha aconseguit fer-se present, ser un agent actiu a les nostres institucions, fent que l’agenda ecologista formi part principal de l’agenda política. Són fites d’aquests anys la protecció d’espais naturals (Parc de Llevant, per exemple, per esmentar un espai del que ara s’estudia la seva ampliació), la creació d’imposts de caire ambiental (primer, amb l’ecotaxa, aram amb l’Impost de Turisme Sostenible), foment del reciclatge.... Mesures que en el seu moment generaren una certa oposició, però que avui en dia són àmpliament assumides i acceptades com a positives per la societat.

El projecte no és només ambientalista, sinó que la lluita feminista, LGTBI, la defensa dels serveis públics, la solidaritat internacional... han estat una constant de l’organització.

Des dels primers programes electorals de Els Verds, la solidaritat internacional ha estat ben present. A dia d’avui és totalment vigent, amb milers de persones que cerquen refugi a Europa.

“Les polítiques socials i la defensa dels serveis públics també formen part de l’ADN de l’ecosocialisme” i “Aquestes són fites compartides amb organitzacions i persones que han lluitat per una Mallorca més sostenible i justa. Els reptes, també han de ser compartits” han estat punts que el co-coordinador de la formació, Biel Frontera ha remarcat.

Ara mateix, tenim com a repte principal la transició cap a un model econòmic sostenible i socialment just a les nostres Illes, és necessari seguir avançant. Per fer possible aquest canvi, és imprescindible per una banda la presència de l’ecologisme polític a les institucions i governs i per altra banda la implicació activa de la ciutadania. Hem de ser capaços de crear els espais per definir aquest canvi de model necessari, per construir les alternatives.

IniciativaVerds aposta per una economia basada en el decreixement i en la promoció de l’economia verda, economia de la cura de les persones, economia creativa i l’innovació… una economia sempre al servei de les persones i en equilibri amb el medi ambient. És una realitat palesa per les persones d’aquesta illa patim les conseqüències de la massificació turística, i que per tant és important prendre mesures de contenció a diferents nivells, com algunes de les que actualment s’estan prenent.

Els Verds de Mallorca, en l’esperit de fer feina en xarxa i obertura, el 2010 participà de la creació d’IniciativaVerds. I posteriorment, ha estat un dels partits fundadors de MÉS per Mallorca.

A la festa de dissabte, participaran representants d’organitzacions ecologistes d’altres territoris, EQUO, ICV, IdPV/Compromís, IniciativaVerds de Menorca, amb les quals IniciativaVerds comparteix projectes de l’ecosocialisme en els àmbits estatals i europeus. Precisament, una de les màximes de l’ecologisme és ‘Pensa globalment, actua localment’. “Som un partit d’aquí, connectat amb el món”, com ha explicat la co-coordinador Neus Truyol.

A més els dos coordinadors han agraït la tasca realitzada en els darrers mesos per part de la comissió organitzadora per la recerca de documentació i fotografies d’aquella època, així com el muntatge de l’acte.

Documents adjunts