Arrel de la web > Informa’t! > Notícies > Dia mundial contra la pobresa: cal justícia global i voluntat (...)

1 vot

Dia mundial contra la pobresa: cal justícia global i voluntat política

dilluns 17 d'octubre de 2011

Des d’IniciativaVerds-EQUO volem aprofitar la celebració del Dia Mundial contra la pobresa per denunciar que mentre que els Governs i els organismes multilaterals no troben doblers per lluitar contra la pobresa, sí que en troben per refinançar el sector financer i bancari, que és el responsable directe d ela crisi.

La pobresa a escala mundial està provocada per l’explotació dels recursos naturals dels països empobrits, i la majoria de guerres estan provocades pels països rics que practiquen la rapinya dels recursos naturals dels pobres. A més, cal denunciar com a causes de la pobresa els paradisos fiscals, on els dictadors i grans multinacionals amaguen les fortunes robades als seus pobles. Darrerament hi hem d’afegir l’especulació amb aliments. Més del 98% dels contractes amb matèries primeres alimentàries són contractes especulatius, que en el darrer trimestre d el’any passat es multiplicaren per tres. I al “primer món”, tampoc no som aliens a la pobresa, de fet més d’un 20% de la població balear es considera que viu per davall del llindar de pobresa.

Per tot això, la diputada de la coalició, Fina Santiago, i el candidat a les eleccions generals, Miquel Ensenyat, han defensat avui matí tot un paquet de propostes per lluitar vertaderament contra la pobresa i les seves causes, que formen part del compromís polític de la coalició, tant de cara a les institucions de les Illes com de l’Estat: Seguir incrementant els recursos destinats a Cooperació i lluita contra la pobresa fins arribar al 0,7% de la Renda Nacional Bruta el 2007. Aprovar mecanismes d’abast internacional per a combatre l’especulació financera i alimentària. Ara l’especulació s’ha estès als aliments bàsics per a la humanitat. L’especulació, els guanys obtinguts gràcies al ràpid increment dels preus, és la causa de la pobresa en el Món. Desmuntar els paradisos fiscals. L’evasió fiscal multiplica per 10 les ajudes que es destinen als països pobres.