Arrel de la web > Informa’t! > MÉS per Mallorca

MÉS per Mallorca

Pàgina web de MÉS per Mallorca, projecte polític plural, ampli, que representa l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista de Mallorca.

http://mespermallorca.cat

Articles

 • Neus Truyol reclama al Ministre de Foment i a AENA el tancament de les operacions aèries nocturnes per reduir els impactes socials i ambientals de la instal·lació

  http://mespermallorca.cat/IMG/docx/carta_al_ministro_de_fomento.docx
  21 d'agost, per  Més per Mallorca — Actualitat, , , , , ,

  La regidora de MÉS sol·licita l'elaboració d'un nou Pla Director per donar una resposta efectiva als efectes nocius dels renous i de la contaminació

  ""

  Aquest mes de juliol, a l'espera de les dades d'agost, s'han tornat a batre tots els rècords de passatgers i de moviments: s'han superat per primera vegada els 4 milions de passatgers en un mes, s'ha arribat a les 28.970 operacions (un 5,2% més que el juliol de 2016) i s'ha superat el rècord d'operacions en un dia con les 1.115 de dia 29 de juliol.

  Davant d'aquesta situació la regidora d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal, Neus Truyol reclama responsabilitat i implicació a les autoritats competents. Truyol ha remès, avui una carta al Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, al secretari d'estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar, al president d'AENA, José Manuel Vargas, y al director de l'Aeroport de Palma, José Antonio Álvarez.

  En aquest escrit s'exposen les demandes de l'Ajuntament de Palma en relació a la planificació i la gestió de l'Aeroport de Son Sant Joan, amb l'objectiu de reduir els impactes ambientals i socials d'aquesta instal·lació.

  També es demana la implicació del Ministeri i d'AENA en l'objectiu de reduir la pressió humana que pateix Palma, i tota l'illa de Mallorca. La planificació aeroportuària s'ha de fer a partir d'ara amb l'objectiu de sostenibilitat i de reducció dels impactes que genera l'increment continu d'operacions i d'arribada de passatgers.

  A la carta adjunta s'exposen detalladament les demandes de l'Ajuntament, que se centren en les següents qüestions:

  La revisió de l'actual Pla Director de l'Aeroport de Palma, no només perquè data de 2001 i s'hauria de revisar cada vuit anys, sinó també perquè ha quedat obsolet per les seves previsions i objectiu. L'Ajuntament sol·licita, així mateix, participar en aquest procés de revisió.
  Es demanda que el nou pla contempli el tancament nocturn de l'activitat aèria, entre les 23 i les 6 h, tal i com es fa a la majoria dels aeroports espanyols.
  Revisió del mapa de renous, com correspon també a la seva data de elaboració (és de 2012 i la normativa estableix la revisió cada 5 anys). Es sol·licita que el nou mapa tengui en compte les mesures actuals i reals de renous, les puntes de renou i la seva concentració durant els mesos de temporada alta, sense diluir el seu impacte en tots els mesos de l'any.
  Es proposa a AENA que apliqui mesures de reducció de la contaminació atmosfèrica i de la contaminació lumínica, que es desenvolupin mesures de desenvolupament d'energies renovables i d'estalvi energètic.

  Així mateix, l'escrit recull la demanada municipal de reinversió de part del benefici de la gestió de l'aeroport en les localitats i territori de l'àrea d'influència de la instal·lació.

  En la seva carta, Neus Truyol expressa la seva voluntat de col·laborar amb els responsables de l'Aeroport de Palma per avançar cap aquests objectius, de la mateixa forma que ja s'està col·laborant amb AENA en qüestions com l'estalvi de l'aigua, les inundacions del Pla de Sant Jordi i la recuperació des Carnatge.

 • MÉS per Mallorca fa propostes concretes per erradicar la connivència amb països que tenen vincles amb el finançament del terrorisme

  Des de clàusules socials en la contractació pública per excloure empreses amb col·laboradors del terrorisme o impedir que iots amb banderes d'aquests països puguin amarrar a les Illes fins a la negativa a fer audiències a Marivent amb la família reial saudita o de Qatar

  ""
  MÉS per Mallorca se solidaritza amb les víctimes del terrorisme global. Cada dia aquest terrorisme d'arrel salafista deixa morts a diferents indrets del globus, i especialment a altres països musulmans, com Síria o l'Iraq, on la violència de l'islamisme reaccionari pot esdevenir crònica. El coordinador de la formació ecosobiranista, David Abril ha assenyalat avui la necessitat d'anar "a l'arrel del problema" i ha recordat que aquesta mena de terrorisme és promogut i finançat per estats amb règims teocràtics i totalitaris, com l'Aràbia Saudita, Qatar o els Emirats Àrabs -entre altres- que donen suport econòmic i logístic al Daesh i la seva xarxa fonamentalista que s'estén arreu. Així Abril, no ha dubtat en criticar amb contundència el silenci d'Estats com l'espanyol i dels interessos empresarials en aquells països. "Aquest silenci ens fa còmplices, però sobretot legitima l'acció dels terroristes si no som capaços de rompre aquest bucle on massa gent mira cap a un altre costat sense mirar si determinades inversions provenen de diners tacats de sang innocent".

  Des de MÉS per Mallorca es destaca la necessitat de no romandre aliens a tota aquesta situació. "Aquí també i especialment en l'estiu es reprodueix a casa nostra la connivència amb els xeics i emirs dels Estats que directament o indirectament emparen el Daesh. Una connivència que més que mai cal desterrar, per molts diners que duguin i molt luxe que es pugui exhibir, com en el cas del príncep d'Aràbia Saudí o l'emir de Qatar al port de Palma o d'Eivissa", assegura el portaveu de la formació
  En aquest sentit el grup parlamentari MÉS per Mallorca ha registat al Parlamentuna Proposició No de Llei, que recull mesures concretes per erradicar la connivència amb països que tenen vincles amb el finançament del terrorisme.

  La proposta del MÉS per Mallorca insta el govern d'Espanya a revisar la seva política exterior i rompre relacions polítiques i comercials amb aquells Estats dels quals es demostri la seva col·laboració amb el terrorisme fonamentalista, així com a defensar aquesta mateixa posició al si de la UE i les Nacions Unides i al Govern de les Illes Balears a incorporar a les clàusules socials en la contractació pública criteris que permetin excloure o penalitzar aquelles empreses que facin negoci amb els països col·laboradors amb el terrorisme global.

  David Abril també ha explicat com la proposició no de llei demana també a Ports de l'Estat i al Govern de les Illes Balears a no permetre l'amarrament de iots que provenguin o portin la bandera de països dels quals es demostri la seva vinculació amb el terrorisme”, ha assenyalat el portaveu.

  Abril també ha denunciat les "amistats perilloses de la família reial espanyola amb famílies que pertanyen a dinasties de tirans”. En aquest sentit ha assegurat que “la Casa Reial no hauria de celebrar cap audiència ni pública ni privada als palaus de Marivent ni de l'Almudaina amb membres de la família reial saudita, ni de l'emir de Qatar ni altres mandataris de països vinculats al finançament i col·laboració amb el Daesh i la violació flagrant dels drets humans"

 • MÉS PER MALLORCA DÓNA SUPORT A LA MOBILITZACIÓ DE LES «KELLYS»

  17 d'agost, per  Més per Mallorca — Actualitat, ,

  Abril recorda a la patronal hotelera que el Conveni no és excusa per establir cupos mínims de personal als hotels, i qui vulnera el Conveni són els empresaris

  ""

  Des de MÉS per Mallorca donam suport a la concentració contra l'explotació laboral convocada pel col·lectiu de cambreres de pisos aquest divendres, a les 19,30 h a Palma, a la qual hi participaran diferents membres de l'executiva i càrrecs públics del partit.

  El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, David Abril, ha afirmat que «la mobilització de les ‘kellys' té més sentit que mai, perquè és obvi que els beneficis econòmics d'un turisme massiu no estan arribant a la base laboral d'aquest turisme que representen les netejadores dels hotels».

  Davant les afirmacions de la Federació Hotelera sobre la proposta de MÉS de lligar categories dels hotels (estrelles) a cupos mínims de personal, Abril ha recordat que «no parlam de salaris ni de Conveni, i en tot cas qui incompleix el Conveni laboral de l'hoteleria no són els treballadors i treballadores, sinó els empresaris, per tant s'ho haurien de fer mirar. De fet, a Balears tenim l'únic conveni autonòmic de tot l'Estat que prohibeix, gràcies a la negociació dels sindicats, l'externalització de serveis a l'hoteleria, un dels problemes denunciats per les kellys».

  «Només faltaria que no féssim tot el possible des d'allà on governam per evitar situacions d'explotació que es poden evitar posant condicions a qui sempre ha pogut fer el que ha volgut, mirant només pel seu benefici privat, fins i tot impedint la presència de sindicats a segons quines empreses turístiques en ple segle XXI», ha afirmat Abril.

 • Antoni Reus: "A les Illes Balears tenim un greu problema de fòbia als drets laborals"

  14 d'agost, per  Més per Mallorca — Actualitat, , ,

  
MÉS per Mallorca fa una crida als agents implicats per lluitar contra l'explotació laboral

  ""

  MÉS per Mallorca condemna de forma contundent els darrers casos d'explotació laboral que s'ha detectat a les Illes Balears i reclama més implicació per part les Patronals i del Govern espanyol.

  El diputat de la formació ecosobiranista, Antoni Reus ha recordat que aquest mateix dissabte a Palma el propietari d'un bar va ser detingut per explotació laboral dels seus treballadors. "Feien jornades de fins a 17 hores de feina i sous de 3,5 € per hora, sense contracte, ni dies lliures, són situacions d'autèntica esclavitud", assenyala Reus qui també remarca que "lluny de ser un cas aïllat, just enguany aquesta és la quarta operació amb detinguts per explotació laboral a les Balears”.

  El passat més d'abril era detingut un empresari d'hosteleria de Cala Pi, també per explotació laboral, amb empleats sense donar d'alta a la seguretat social i jornades de fins a 14 hores diàries. El mes de febrer es desarticulava una màfia que es dedicava a grans obres de construcció, amb preus per davall de mercat, defraudant als treballadors i a la seguretat social. El mes de gener era detingut el propietari d'un agroturisme a Manacor també per explotació laboral dels treballadors, que tenia en unes condicions infrahumanes. MÉS per Mallorca denuncia que els dos darrers anys duim més de 20 detinguts per explotació laboral amb diverses operacions.

  D'altra banda, les darreres dades que coneixem, les referides a 2016, del Pla de Lluita contra l'Explotació Laboral duit a terme per la Conselleria de Treball amb col·laboració amb Inspecció de Treball i la Seguretat Social, mostren un panorama alarmant. Un de cada tres contractes temporals revisats estava en frau de llei i gràcies a l'acció del govern es transformaren en indefinits (3.381 de 9.256 contractes revisats). I un de cada sis contractes a temps parcials amagava jornades superiors (453 dels 2674 contractes revisats)

  "Resulta evident que a les Illes Balears tenim un greu problema de fòbia als drets laborals", ha assegurat Reus. El diputat ecosobiranista també ha explicat que "la precarietat laboral per una banda, fruit de la reforma laboral, i la manca de respecte dels drets laborals són un dels principals problemes de la nostra economia ara mateix, que a pesar de créixer de forma important, no s'està traduint en millores de la situació dels treballadors".
  Per tot això, MÉS per Mallorca registrarà al nou període de sessions una Proposició No de Llei per fer una crida a la responsabilitat dels agents implicats:

  • Instam a la implicació de tots els sectors, i especialment els patronals, per afrontar aquesta problemàtica.
  • Instam al Govern de l'Estat a endurir la normativa i revisar les sancions administratives i les penes per les situacions d'explotació laboral.
  • Instam també al Congrés i al Govern a derogar la reforma laboral, que és el principal impediment que la millora de l'economia es traslladi a la millora de la situació dels treballadors.

 • La Conselleria de Serveis Socials i l'Ajuntament de Pollença estudien signar un conveni per concertar places de dependència

  11 d'agost, per  Més per Mallorca — Actualitat, , ,

  Aquesta concertació permetrà augmentar les 333 places que s'han donat d'alta als darrers dos anys a la xarxa de dependència

  ""

  La consellera de Serveis Socials i Cooperació, Fina Santiago, i el batle de Pollença, Miquel Àngel March, s'han reunit aquest matí per estudiar la possibilitat de concertar fins a 18 places de residència per a persones majors amb dependència.

  A partir d'aquest moment, l'Ajuntament iniciarà els tràmits en el Patronat de la residència per poder signar el conveni de concertació amb el Govern. En paraules del batle, «aquesta concertació permetrà alliberar una part del pressupost que permetrà finançar altres recursos, com ara la compra de mobiliari sociosanitari o augmentar la qualitat dels serveis».

  Santiago, per la seva banda, valora positivament la predisposició de l'Ajuntament i considera important donar els mateixos serveis assistencials a tota la ciutadania, independentment del lloc de residència.

  Amb aquesta incorporació es podria completar la xarxa de dependència a les Illes Balears i augmentar les ja 333 places que s'han donat d'alta als darrers dos anys a la xarxa de dependència. Com ha comentat la consellera, «la prioritat d'aquest Govern és la construcció de 5 noves residències» per tal de pal·liar l'espera que hi ha actualment durant la quales cobra una ajuda econòmica

  Declaracions del batle de Pollença, Miquel Àngel March.
  Declaracions de la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.

  "" ""

0 | 5 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40