Arrel de la web > Informa’t! > MÉS per Mallorca

MÉS per Mallorca

Pàgina web de MÉS per Mallorca, projecte polític plural, ampli, que representa l’espai polític d’esquerres, sobiranista i ecologista de Mallorca.

http://mespermallorca.cat

Articles

 • MÉS per Mallorca valora positivament que l'Audiència Provincial reconegui que les Murades d'Artà són propietat de l'Ajuntament

  21 de juny, per  Més per Mallorca — Actualitat, , ,

  
Balboa: “Hem fet feina perquè acabi la indefensió dels ajuntaments davant les immatriculacions de béns fetes per l'Església"

  ""
  Avui l'Audiència Provincial ha revocat la decisió del jutjat de Primera Instància número 5 de Manacor i ha declarat que les murades i els patis interiors del recinte de Sant Salvador d'Artà són propietat de l'Ajuntament d'Artà. MÉS per Mallorca valora positivament l'anunci. “Un èxit fruit de la lluita de diferents persones i formacions que defensen la transparència i rebutgen l'opacitat amb la qual l'Església catòlica va immatricular diferents propietats”, ha assenyalat, Guillem Balboa, coordinador de MÉS per Mallorca. Cal recordar que des del 1998 fins a l'any 2015 l'Església ha pogut, gràcies a un canvi de normativa del govern Aznar, immatricular béns al seu nom. El Govern balear ha comptabilitzat 208 propietats inscrites a nom de la institució des de la restauració de la democràcia. Aquest llistat es va elaborar durant 6 mesos arran la petició d'una Proposició No de Llei que varen registrar Podem i MÉS per Mallorca juliol del 2016 i que varen presentar la llavors diputada Margalida Capellà i Baltasar Picornell. "Hem fet feina perquè acabi la indefensió dels ajuntaments davant les immatriculacions de béns fetes per l'Església. Els municipis havien de saber quins havien estat registrats al seu nom i si han de recórrer a la via judicial per recuperar la seva titularitat pública", ha assegurat Balboa. El portaveu ecosobiranista ha recordat que en el cas de les Murades de Sant Salvador a Artà sí que es coneixia, perquè quan el 2015 es va intentar penjar una pancarta verda -en relació a la mobilització social en defensa de l'educació- i el capellà d'Artà va dir que les murades eren seves. Balboa també ha destacat la feina feta per l'ajuntament d'Artà i també la que va fer el batle de Mancor de la Vall, Guillem Villalonga per recuperar les dues places que l'església immatriculà l'any 2015.

 • El Consell de Mallorca reduirà encara més els futurs centres comercials de l'illa

  20 de juny, per  Més per Mallorca — Actualitat, ,

  El pla d'equipaments comercials de la institució contempla el fet que la majoria de les al·legacions rebudes facin referència, precisament, a la necessitat de retallar les superfícies màximes dels centres comercials

  ""

  El Consell reduirà encara més les superfícies dels centres comercials que es facin a Mallorca. En un primer moment, la institució insular va realitzar una zonificació, per a després qualificar el nombre màxim de metros que es podrà fer a cada zona. D'aquesta manera es varen establir cinc nivells, amb un nombre màxim de metres, atenentls problemes de mobilitat i a aspectes de caràcter territorial i mediambiental.

  "Ara mateix, la realitat és que en quatre d'aquests nivells s'està estudiant limitar més els metres quadrats màxims per als centres comercials. Els primers interessat en què no es facin grans superfícies a l'illa són els mateixos comerços. El sobrecost que sofrim a Mallorca té més a veure amb els costs de la insularitat que patim, i no amb la falta de grans equipaments", ha explicat Miquel Ensenyat.

  El redactat del citat pla director, l'aprovació del qual es va produir a la fi del passat any, contempla diverses zones de Mallorca segons la grandària màxima dels establiments comercials que es poden autoritzar. Solament una d'aquestes zones mantendria el nombre màxim de metres permesos, la zona 5, on quedarien en 700 metres quadrats.

  A la resta de zones o nivells s'està estudiant la reducció dels metres, inclosa la zona de Palma i Marratxí, la qual inicialment no contemplava un límit. Altres zones on s'estudia la reducció dels metres són Inca i Manacor, on inicialment es contemplaven límits de 30.000 i 20.000 metres , respectivament; i també a les zones 3 i 4, que agrupa els municipis de grandària mitjana com Pollença, Sóller, Muro o Artà, on es reduiran els límits inicialment fixats de 5.000 i 2.5000 metres.

  Cal recordar que a més d'aquests límits s'hi ha d'afegir tota una sèrie de condicions ja establertes a l'aprovació inicial en aspectes com són l'avaluació dels impactes ambientals, problemes de mobilitat, eficiència energètica, arbrat, estètica, entre altres.

 • Borràs: “Treballam amb les 17 famílies que voluntàriament volen sortir del poblat; cada casa que quedi abandonada podrà ser esbucada”

  20 de juny, per  Més per Mallorca — Actualitat, , ,

  Cort anuncia l'esbocament de 45 habitatges de Son Banya, amb totes les garanties de seguretat

  ""
  La feina es durà a terme de forma esglaonada i planificada amb les màximes garanties de seguretat tant per les famílies com per als treballadors públics

  Les tasques d'enderroc i tractament de residus que ha d'estar enllestit en sis mesos, s'iniciaran el juliol.

  La Junta de Govern ha adjudicat avui a l'empresa Vitrac Obra Pública SL l'enderrocament i tractament de residus dels 45 habitatges afectats per les odres judicials de desallotjament del poblat de Son Riera/Son Banya per un import de 413.438 euros. Així, en els propers 15 dies es formalitzarà la signatura del contracte i es reunirà la comissió tècnica i la comissió política integrada per representants de tots els partits polítics de l'Ajuntament per tal de coordinar tot el procés.

  L'adjudicació d'avui permet que l'Ajuntament inicií el desmantellament de Son Banya durant la primera quinzena de juliol. El procés de reinserció començarà amb les 17 famílies vulnerables afectades per les ordres de desallotjament que volen sortir voluntàriament del poblat. D'aquesta manera es garanteix que a mesura que els habitatges de Son Banya es van desocupant, aquests són esbucats i s'evita així la reocupació, com passà en altres processos. “Ara treballam amb les 17 famílies que voluntàriament volen sortir de Son Banya; cada casa que quedi abandonada serà enderrocada”, ha dit Borràs.

  Crida a famílies i immobiliàries perquè aportin habitatges al programa
  La regidora ha recordat que en aquests moments l'àrea de Benestar i Drets Socials disposa de 15 habitatges (8 de l'Ibavi i Patronat de l'Habitatge; 2 cedits per entitats bancàries; 2 del mercat lliure i 3 propietat de tres famílies ajudades via el catàleg de prestacions per reformar habitatges). En aquest sentit, Borràs ha aprofitat per fer una crida a la ciutadania per aportar habitatges que l'Ajuntament pugui facilitar a les famílies. “En total hi ha 28 famílies interessades en sortir del poblat; per això feim una crida a famílies i immobiliàries de Palma que tinguin cases disponibles perquè les facilitin. Aquest programa té el suport municipal i totes les famílies que han sortit de Son Banya han normalitzat la seva vida”, ha dit.

  La resta d'esbucaments, fins arribar als 45 afectats per les odres judicials de desallotjament, es duran a terme al setembre i es programaran de forma esglaonada i coordinada entre jutjats i l'Ajuntament en funció de les possibilitats tècniques i de coordinació perquè es duguin a terme amb les màximes garanties.

  El programa de reinserció de Son Banya preveu que el poblat de Son Banya quedi desmantellat en els propers 3 anys.

 • La iniciativa veïnal de la Plaça dels Nins comença la seva reconversió

  20 de juny, per  Més per Mallorca — Actualitat, , ,

  La proposta guanyadora reordena els perímetres de la plaça i l'allibera de la zona central per a un aprofitament màxim de la superfície

  ""
  La Junta de Govern ha adjudicat avui la redacció de tres projectes d'actuació a tres espais i barris de Palma. Així, s'ha donat el vistiplau a la remodelació de les places dels Nins de s'Arenal i la de Sant Jordi i un a nou equipament sociocultural a Gènova. En total, els tres projectes tenen un pressupost de 87.548,22 euros.

  El passat 31 de gener la Junta de Govern va aprovar les convocatòries a través tres concursos d'avantprojectes per a les propostes, que provenen de peticions dels Districtes i dels veïnats. Avui, la Junta ha adjudicat la redacció del projecte executiu, per als quals disposaran de dos mesos. Un cop enllestit, es licitaran les obres, que començaran el 2019.

  Plaça dels Nins
  La UTE Amor Llorente, formada per Pablo Amor i Cristina Llorente, seran els encarregats de redactar el projecte de reordenació de la plaça dels Nins a s'Arenal per un import de 22.421,18 euros. Aquesta actuació compta amb 200.000 euros de pressupost que prové de la Lleu de Capitalitat 2017.

  L'assessor del Districte Platja de Palma i Pla de Sant Jordi, Miquel Àngel Contreras, ha explicat que les demandes que traslladaren els veïnats passaven per aconseguir “un espai més pacífic, segur per als infants, verd, sostenible i autosuficient”.

  Aquestes demandes són el punt de partida del projecte de Llorente i Amor. La proposta parteix de dos eixos principals: la reordenació dels perímetres de la plaça i l'alliberament de la zona central per a un aprofitament màxim de la superfície. A més, s'integra la zona infantil amb la plaça, que inclourà jocs adaptats per a infants amb mobilitat reduïda; s'instal·laran una sèrie d'elements que permeten ordenar la plaça, a més de ser mòbils. També es poden transformar i convertir en un banc, un quiosc o un petit escenari.”Eliminam les fronteres i hem aconseguit una plaça autosuficient i autònoma, a més d'accessible”, segons Llorente.

 • Les persones refugiades de l'Aquarius seran acollides a un convent de son Rapinya habilitat per Serveis Socials i Cooperació

  https://mespermallorca.cat/IMG/mp3/aquarius_convent_tall.mp3
  20 de juny, per  Més per Mallorca — Actualitat, ,

  L'espai és propietat de les Germanes de la Caritat i té capacitat per a 25 places

  JPEG - 3.6 MB

  El Govern de les Illes Balears, a través de la Conselleria de Serveis Socials i Cooperació, ha oferit al govern Central el convent de Son Rapinya, propietat de les Germanes de la Caritat, com a espai d'acollida de les persones refugiades procedents de l'Aquarius. La Conselleria ha tancat un acord de lloguer per a set anys amb la congregació i ja ha posat a disposició de Madrid aquest espai que té capacitat per a 25 places.

  Es tracta d'un edifici de 930 metres quadrats, ubicat al camí de son Rapinya número 53 de Palma, de tres plantes, 18 habitacions, cuina, menjador, sales i un pati. "L'edifici està en perfectes condicions. S'hi pot entrar demà mateix" ha apuntat la consellera Fina Santiago, qui ha explicat que en dues setmanes ja estarà del tot equipat (mobiliari, roba de llit, estris de cuina i llar, etc.). La consellera ha agraït la disposició de la congregació de les Germanes de la Caritat per poder disposar d'aquest edifici, així com la cessió de mobiliari per part d'un hotel de Mallorca.

  Se dóna resposta així a la petició oficial del govern Central del passat dia 14 de juny per oferir espais per acollir les persones refugiades arribades a València. L'espai se cedirà a l'entitat que finalment gestioni aquesta acollida, una decisió que és competència de l'Estat.

  Fina Santiago ha explicat també que demà s'ha convocat la Comissió tècnica d'acollida de persones refugiades, integrades per administracions públiques i entitat. La consellera també s'ha posat en contacte amb l'associació de veïnats de son Rapinya per informar-los de l'habilitació de l'antic convent com espai d'acollida, qui s'ha mostrat satisfet amb què sigui un barri d'acollida.

0 | 5 | 10